stethoscope-with-fruit

STRAŠÁK CHOLESTEROL

Jeden americký kardiochirurg před lety vyhlásil do světa: „Považoval jsem cholesterol za hlavního viníka cévních nemocí, velmi jsem se mýlil a omlouvám se.“ Proč je toto upřímné sdělení tak významné? Je to proto, že zaznělo z úst zkušeného odborníka, Dr. Dwighta Lundella, který po většinou své kariery razil názor opačný. Nyní přiznal, že hlavním viníkem zužování tepen v našem těle není cholesterol, ale chronický zánět cévní stěny. Naopak cholesterol je důležitý pro naše každodenní přežití, neboť trhlinky v narušených cévách zaceluje a tak brání našemu vykrvácení. Tento kardiochirurg provedl tisíce operací srdce a přirovnal nemocnou cévu ke kůži, kterou budeme každý den kartáčovat nasucho. Zeslabené, rozedrané a zanícené cévy jsou následek naší špatné životosprávy. Skutečnou příčinou našich srdečních infarktů, mrtvic a úmrtí jsou tedy nedostatek pohybu, nedostatek vody, překyselení organismu, konzumace ztužených rostlinných tuků-margarinů a absence důležitých minerálů, zejména hořčíku.

Velmi mne mrzí slabá odezva kolegů lékařů na nově dokázaná vědecká fakta. Nic se nemění a tak v současnosti odchází nejen kardiak, ale i zdravý člověk se
zvýšenou hladinou cholesterolu od lékaře s receptem na lék snižující hladinu cholesterolu. V tomto případě jediným, kdo má prospěch, je farmaceutická firma vyrábějící tyto léky. Vrcholem všeho je fakt, že norma pro ještě zdravou hladinu krevního cholesterolu byla před lety snížena a tak se staly dříve normální hladiny nyní vysokými. Tak prudce narostl počet pacientů konzumujících tyto léky.

Léky na snížení cholesterolu skutečně cholesterol v krvi snižují. To uklidní zodpovědného leč nevědomého lékaře i pacienta. Současně je doporučeno pacientovi vynechat v jídelníčku vajíčka, máslo, sádlo, naopak je důraz kladen na používání ztužených rostlinných tuků. Televizní reklamy ukazují vysmáté
zdravé děti i seniory, které používají margariny v krásných krabičkách a se srdíčkem na víčku.

Já vám místo reklamy doporučím malý test. Vezměte krabičku margarinu, otevřete ji a ponechte na zemi v zahradě nebo volné přírodě, nemusíte s kontrolou
pospíchat, ani za týden nenaruší margarin jazýček nebo zoubek kočky, psa, myši, kozy, kusadla mravence nebo zobák ptáka. Pak na stejné místo dejte máslo nebo sádlo. V tomto případě už druhý den z nabídky nic nezbude, někdy ani obal. Zvířata totiž instinktivně poznají, co jim prospívá, a nejsou ovlivněna reklamou.

Pokud začnete na radu lékaře užívat léky na snížení hladiny cholesterolu, je vaše zdraví narušováno na mnoha úrovních. Nedostatek cholesterolu nedovoluje tvorbu buněčných membrán, je narušena tvorba hormonů, jsou poškozována játra, oči a kosterní svaly. Nízká hladina cholesterolu zvyšuje frekvenci depresivních onemocnění u člověka. V Asii byla provedena studie, která měla prokázat příznivý vliv snížené hladiny cholesterolu na zdravotní stav. Studie prokázala ale opak toho, co od ní farmaceutický průmysl očekával, a proto nebyla zveřejněna. Méně zdravotních problémů měli a déle naživu byli lidé s vyšší
hladinou cholesterolu (samozřejmě ne extremně vysokou).
Pokud tedy krevní test zjistí vyšší hladinu cholesterolu, není třeba panikařit. Já v ordinaci radím pacientům změnit výživu, pravidelný pohyb na čerstvém
vzduchu, dostatek vody, zvýšit hladinu hořčíku v těle potravou nebo doplňky stravy, konzumace zeleniny a ovoce. Velmi důležité je radikální snížení příjmu
cukrů. Právě cukry procesem nazvaným glykace poškozují malé části cholesterolu LDL, tyto narušené molekuly nevstřebávají naše buňky a tak se zvyšuje neustále jeho hladina v krvi.

Tloustneme také ne díky příjmu tuků, ale sladkostí. Cholesterol snížíte, když omezíte cukry, současně zhubnete bez pocitu hladu.
Omezte tedy na minimum sladkosti, limonády, pečivo, mouku, těstoviny, rýži i hotové potraviny. Aktivní svaly potřebují tuky jako palivo a tak je pohyb důležitým lékem.

Používejte v kuchyni máslo, přepuštěné máslo, sádlo, olivový, dýňový, kokosový nebo lněný olej.

Přeji vám hezké okamžiky s jitrnicí v ruce, prospějete svému zdraví. Nezapomeňte také na veselou mysl, dostatek pohybu a vody, dobré víno a přestaňte chodit do cukrárny.

Slávek

Doporučená literatura: Prof. Anna Strunecká – Doba jedová I-III, Kurt Tepperwein – Pryč s kyselostí, Dr. Wiliam Dawis – Život bez pšenice

Komentáře

komentáře